När det är jul….

… städar vi fint i hela lägenheten, kryper upp i soffan och stänger av tv:n.

… öppnar vi ”Vinterns goda ting” av Anna & Fanny Bergenström och lagar klassisk, svensk julmat av närproducerade råvaror. Eller varför inte prova något vegetariskt på julbordet?

… skänker vi inte bara julklappar (Vidarpojken ska få en sån där gammaldags kälke som vi lämnat in på uppfixning, lite ”shabby chic”, typ!!!) utan också jultankar. Vid julfrukosten berättar vi för varandra vad vi vill se för utveckling av varandra under det kommande året. Jag vill t ex att min fru ska ”bjuda till” lite mer i stressade situationer. Hon brukar vilja att jag städar lite mindre…

… ringer jag min syster i London och pratar läääänge om min familj, hur underbart det är med barn och andra saker jag unnar henne. Hon är singel (och snart 31… tick-tock tick-tock!)

… säger jag att jag måste ”posta ett brev”, klär ut mig till tomte och jagar min son Vidar runt om i hela lägenheten för att få min ”tomtekram”. Han brukar skrika och gråta – så himla skön kille som reagerar STARKT!!!

… bakar jag surdegsvört i stora lass och ger bort till vänner, grannar och bekanta.

… får min son Vidar lägga sig en timme senare (dvs kl 20.30) och efter det sitter jag och min fru i soffan och pratar om året som gått, dricker hemmagjord mumma…..

God Jul!!!!

/Mattias

Annonser

33 kommentarer

Filed under Uncategorized

33 responses to “När det är jul….

 1. Hej Mattias,

  Är jätteinspirerad av din blogg och gillar framförallt surdegsinslagen (förutom kampen för quiona på dagisluncherna då). Jättekul att höra att du lyckas med att baka vört på surdeg. Använder du bagerijäst i kombination med surdeg? Jag har jättesvårt att få ”fart” på jäsningen av just vörtbröd om jag helt utesluter traditionell jäst. Kom gärna in i vårt forum på http://www.riktigtbrod.se och dela med dig av recept och tips.

 2. helena

  Jag älskar din blogg, den är underbar!!!!

 3. Sippe

  Har ni TV:n på resten av året eller? Låter inte så miljövänligt. Jag röstar för att du slänger ut den, den ger dig ju ändå inget!

 4. Dan

  Jag förstår inte den här bloggen. Är du seriös i det du skriver? Nej, så kan det bara inte vara. Då skulle jag bli livrädd. Varför blir de flesta icke-stockholmare riktiga ”#&%! så fort dem flyttar till Stockholm? Du skriver om ekologiska råvaror, hembakat, om söner med namn som inte går att uttala, och om att det helt seriöst faktiskt skulle finnas någon slags söderanda. Detta är inte speciellt eller ”fräscht” och ”käckt”. Det är vidrigt. Bott på Söder hela mitt liv, men funderar, efter att ha läst igenom den här bloggen, på att flytta.

  Om det nu skulle vara så att denna blogg är en parodi på ett ironiskt ”söder-liv” (inte för ett speciellt söder-liv finns) så är du ett geni. Och då tar jag av mig hatten.

  • Hej Dan!

   Självklart finns jag på riktigt!! Jag är den jag är, och det står jag för… Mattias is in ”the hood”!!!!

   /Mattias

   • Maja

    Ja du bor väl på ”Knivsöder” eller hur är det? Min morfar växte upp där i början av förra seklet och han hade varit så stolt över dig som för vidare ”söderandan” kan jag tala om, det var ju lite annorlunda då och hans mamma dog i engelska sjukan och de hade inte mat under kriget och han fick börja jobba som 14-åring, men jag är ändå säker på att han skulle hitta ”guldkorn” här i bloggen att känna igen och skrocka julaktigt åt!! Heja Bajen!

   • Ernst Bengtsson

    På söder bor inga Stockholmare. Gå en bit på Skånegatan bland ”posörerna”, vad hör man, skånska, dalmål, östgötska och andra dialekter från ”trakterna”. Frågan är vart Stockholmarna tagit vägen? till Jordbro kanske..

 5. @Dan Ta av dig hatten du.

  Tomtekram – briljant!

 6. God jul! Jag undrar vad du läser för matbloggar, Smaskens är mycket, mycket trevlig men har du hittade någon blogg med riktig söderanda?

 7. Peppar

  Jag hatar dig. Vet du det?

 8. Mattias,

  jul i all ära, men vi vet båda att den är hö, lidande och en djävulens distraktion från allt som är viktigt. Vad jag verkligen undrar är hur du håller Vidar borta från all denna oerhört lättillgängliga pornografi som genomsyrar samhället anno 2009?

 9. Maja: Knivsöder syftar på området runt Hornstull och är ett epitet som Fredrik Virtanen hittade på i en krönika -98.
  Min hjälte Mattias bor ju i SoFo såklart 😉

 10. Daniel

  Vad i helvete är det här? Ekologiskt rörsocker och Kusmi-thé med ekologisk vätöhonung? Sockerfria pepparkakor? Det här tar priset alla kategorier. Om man slår upp ordet ”präktig” i wictionary så borde en länk till din blogg vara överst. Det här var tamejfan något av det absolut vidrigaste jag någonsin har läst. Illamående är vad jag känner.

  Då ska man ändå tillägga att jag inte brukar bry mig om andra människors livsstil, snarare tycka att det är roligt när man hittat sin nisch. Men det här.. Det är bara sjukligt beteende.

 11. Daniel

  För övrigt instämmer jag i Dans kommentar. Är detta ett skämt så tar jag av mig hatten, för det är riktigt riktigt bra genomfört. Den perfekta nidbilden tvångsmässigt och präktigt beteende i söderkis-tappning. Som sagt, in that case.. Kudos!

 12. Anon

  selpwned! Du röjjer dig i det här inlägget.

 13. Cathy

  Ja, jag säger bara en sak, stackars barn! Vad ska det sluta? Det var de mest skruvade saker jag läst.

 14. spettan

  Den här bloggen är det bästa som hänt Internet på många, många år.

 15. Emma

  Hej Mattias!

  Tack för att du delar med dig av din vardag och dina tankar om hur livet ska levas! Inspirerande! Jag undrar hur du och din fru har tänkt kring ert kommande barn: du skriver att det är en pojke och uppmuntrar dina läsare till att komma med namnförslag. Vad var grunden till att ni valde att ta reda på barnets kön? Leder inte det till att era tankar om barnet formas av denna könstillhörighet redan innan han är född. Hur ser du på risken att som förälder behandla sina barn utifrån vilket kön det tillhör och vad har du för möjligheter att balansera denna skevhet? Vad tror du det betyder för ert barns skapande av självbild? Hur tycker du att ert beslut att ta redan på könet i förväg passar in i detta?

  Det ska bli spännande att höra DIN åsikt!
  Kramiz!

 16. Apone

  Prankmonkey…är det du som ligger bakom detta hopkok av sockerfluff? Snälla säg att det är så, skämtet är klart – vi behöver veta att detta inte är på riktigt.

  Snälla.

 17. Simon

  Klart det är en fejkblogg… tycker det är väldigt uppenbart

  • spettan

   Håller med, men tycker ändå att Mattias Nilsén ska fortsätta driva linjen att detta är på riktigt. Då bibehålls den humoristiska tyngden och vi får fortsätta njuta av alla kommentarer som tar spektaklet på allvar.

 18. Matte

  Jaha vilka trendiga skäggtroll sitter bakom detta PR-trick då? Stäng av era macar och gå ut i friska luften.

 19. Sanning!

  Om fejk har ett namn måste det vara den här bloggen!

 20. Ja, nu är det jul.

  lassesjul.blogspot.com

  Härligt.

 21. Elvira Tollvis

  Ja skräm ”barnet” för fula gubbar…..men det finns väl ”fula tanter” också, hur ska du fixa det,”pappatrollet”.

  Snart ändrar du texterna här och vi rosar/risar något helt annat,då är de negativa positiva och vi rosare blir helt sjuka människor,”rädd”……ha,ha,ha så nytt och fräscht.

 22. 31

  Om du har en syster som är 31 och singel och ringer till henne så som du framställer det måste du antagligen vara en dålig människokännare eller hata din syster…

  /tick-tock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s