Dax att välja skola…

Alltså det är inte klokt….  Vidarpojken ska börja ”nollan” till hösten … att min lilla guldklimp har blivit så stor …. Det är svårt att förstå!!

Så nu är det dax att välja vilken mysig skola han ska få gå i. Hela våren är det informationsmöten, rundvisningar och ”raka rör”!!! Ska bli så spännande …. jag och min fru har satt ihop en liten ”checklista” för vad vi tycker är nödvändigt för skolan min son Vidar ska gå på.

1. Skön stämning. Ska kännas positivt!! Det ska finnas glädje!!

2. ”Grönt” tänk.

3. Närproducerad mat som lagas i eget kök.

4. Nån slags estetisk inriktning från och med ”nollan”.

5. Riktigt ordentligt mycket föräldrasamverkan och medbestämmande. Föräldrar som inte kan tänka sig att spendera ett par kvällar i veckan på olika aktiviteter och möten känns inte så kul…. Det är viktigt för oss att Vidarpojken omges av barn som har föräldrar som älskar dem.

6. Att de allra flesta barnen bor på Söder. Känns viktigt med lokal anknytning.

7. Att Alexis, Vilda eller Eldar från Vidarpojkens dagis hamnar på samma skola – helst i samma klass.

8. Att ”klassföreståndaren” vill ha en levande dialog med oss som trots allt känner vårt barn bättre än någon annan ….

9. Att idrottsundervisningen inte är för ”fyrkantig”. Tror många barn skulle älska lite capoeira istället för innebandy.

Jag tror inte det kommer vara några problem att hitta rätt skola egentligen. Vi är inte så kräsna.

Helt annan grej: Idag avstog vi fruktkorgen på jobbet och skänkte pengarna till Haiti. Känns så j***a bra. Biståndspepp!!

/Mattias

Annonser

59 kommentarer

Filed under Uncategorized

59 responses to “Dax att välja skola…

 1. Maria

  Har ni funderat på Mullberga skolan? (Är inte helt säker på om den ligger på Söder… ?)

 2. Andreas

  Bra lista! Bli inte för besviken om de inte kan ordna så att alla era kompisars barn kommer i samma klass, men det går nog bra. Men stämningen… klart den blir skön. Du verkar lite nervös men jag är övertygad om att det blir kanon, Sverige har ju faktiskt VÄRLDENS BÄSTA SKOLA!!!

  Lycka till !~)

 3. Nej, med den ”helt rimliga” listan kan det ju inte bli några problem att hitta en skola! Är säker på att alla skolor skulle slåss om att få Vidarpojken som elev! Åh, den som ändå vore ”fröken” på Söder!

  *peppkram*

 4. Andreas

  Mattias, vad gör man åt andra klassföräldrar som inte tar sitt ansvar?

  Det kan ibland bli ganska tråkig stämning då man tar upp det på föräldramöten.

  ”*ler*”!!!

  Stå på dig, /Andreas

  • Maria

   Det gäller att den ansvarsfulle, självuppoffrande förälderns blir normen så att fåtalet egoistiska ”slackers” blir en kuvad minoritet med mindervärdeskomplex.
   Håll ihop med flocken så fixar det sig! Det ultimata kanske kan vara att starta en egen skola med ”likasinnade”. Kanske dax att börja marknadsföra Bondens egen marknad så fort som möjligt!
   *superpepp isåfall*

 5. Monika

  Härligt med riktigt engagerade föräldrar! Synd bara om de tar större plats i skolan än deras barn, risken finns kanske i din idealskola.

 6. Maja

  Som pedagog så är det ju så att man ”älskar” föräldrar som du, Mattias. Vi har ju utbildningen, professionaliteten, kunskaperna, erfarenheterna, verktygen, planeringen, översikten över gruppen, den känslomässiga distansen, kursplanerna, kunskapsmålen – men vad räcker sådant mot ”pålästa” föräldrar som ”vet bäst”!! Stå på dig Mattias med din checklista, och vet du vad, jag ”tror” att det kommer att gynna Vidarpojken också.

  Även på förskolan så står sig föräldrar som bara lämnar och hämtar slätt gentemot den pappa eller mamma som kommer in mitt i frukost och pussar och kramar i 5-10 minuter *kärlek*. Jag ser gärna att de börjar flytta om barn också så att just deras barn ska få sitta brevid sin bästis. Sånt ”gynnar” verkligen utvecklingen för barnet och dess tillit till personalen! En personlig favorit är förstås när föräldrarna lämnar in sjuka barn – som pedagog känner man verkligen vilken sjuk respekt den medvuxne känner för ens arbete då. Det är även ett tecken på ”engagemang” att komma med långa listor över livsmedel som man inte vill att ens barn ska äta på ”dagis”, även om det inte har en konstaterad allergi och ungen äter precis allt hemma. Som sagt, ”pappa och mamma känner sitt barn bäst” och ”man älskar ju alltid sitt barn” och så vidare etcetera, om det står i Mama och Allt om barn vad som gäller det här halvåret så anpassar vi självklart hela verksamheten så gärna.

 7. Vad roligt… Och lite lätt skrämmande…

 8. Byggare Bob

  Biståndspepp! Riktigt skön idé det här med att hjälpa folk som har det svårt. Men alla jordbävningar, tsunamis och naturkatastrofer får mig alltid att tänka… Alla som inte bor på Söder måste på något sätt skämta med sig själva.

 9. Karl

  Hahaha du måste skämta:) Sjukt kul i sådana fall annars stackars barn.. 😦
  / En som jobbar dagligen med barn och ser vad som händer med barn som har lite för överbeskyddande föräldrar med svag självinsikt.

 10. Professorn

  Fantastiskt Mattias med en sån tydlig och genomtänkt lista. Vi har inte alls lagt ner så mycket omtanke och möda på vårt barn som ska också börja i ”nollan” till hösten. Lokalproducerad mat tycker jag är extra viktigt att tänka på när man ska välja dagis till sina älskade barn. Tänk om maten skulle komma från, till exempel, Solna eller Huddinge eller Nynäshamn. Hur skulle det se ut? Då har man ju som förälder ingen kontroll på om det blir bra för barnen. Och det är jätteviktigt att vi som föräldrar har kontroll över vad barnen gör och vad dom äter och vad dom studerar och vilken pedagogik som används och vilka som anställs som lärare och pedagoger. Och att ha regelbundna möten med de övriga föräldrarna är dödsviktigt. Precis som du sa Mattias, vi vill ha en levande dialog med personalen i skolan. Dom gör ett mycket bättre jobb med våra barn om vi berättar hur saker ligger till. Fortsätt med ert fina jobb! Ni inspirerar så många människor i samma situation.
  Energikram till hela familjen

 11. Lina

  Men Mattias! Nu är jag så jä*la besviken! Jag älskar din blogg o kollar typ varje dag om du skrivit ngt nytt men nu vet jag knappt om jag vill längre. En ”utbildad” kille som du borde väl veta att man bara kan spendera pengar o inte ”kvällar på skolan”. För i helskotta – du måste ju vårda ditt språk för Vidars skull!!

 12. Sanna

  HAHAHA! Forst undrade jag vad det var for skogstokig idiot detta men sen trillade poletten ner ett par inlagg senare, ny favorit denna blogg, hittade hit idag!

 13. kim

  Har följt din blogg ett tag nu. Tanken kanske är god som du har. Men mitt intryck är ändå att du verkar vara en väldigt osäker och nervös person. ”styrkekramar”

 14. Gullmarsplan

  Härligt att du är tillbaka Mattias! Jag var orolig att allt ”struntprat” om din fina blog skulle få dig att ”hoppa av”. Man blir verkligen upplivad av din entusiasm när det gäller skolvalet, men du missar några viktiga aspekter:

  10. Fritids är jätteviktigt. De ska finnas pedagoger som arbetar med ett konsekvent genustänk och som kan ge massage till barnen minst en gång i veckan.
  11. Se till att inga kommersiella leksaker får tas med. Håll Vidarpojken borta från alla våldsförhärligande Pokémonkort och annat likaledes så länge som möjligt.

  Lycka till! Kramizzar!

 15. Fröken W

  Åh herrejesus, jag dör!!
  Keep up the good work =)

 16. Janne Silver

  Vill ni ha närproducerad mat föreslår jag att ni river några kvarter på söder och odlar där, alternativt plöjer upp Tantolunden.

  Du är så äcklig att det nästan inte är roligt längre.

 17. Men är verkligen skola något nödvändigt? Tänk efter ordentligt. Är det inte en onödigt inordnande i en modell som genomtänka människor borde kunna tacka nej till? Handlar det inte ytterst om att bli en del i produktionsmaskinen, ekologisk lunch till trots?

  Ta en titt på den här länken: http://www.unschooling.com/

  Food for thought!

  Våga vägra!

 18. Cobazzz

  Schysst att skänka till Haiti, vi gjorde misstaget att skänka hela spelkassan (V75) 8000,- till tsunamioffren men det var ett misstag visade det sig med facit i hand.
  Med Haiti är det annurlunda de har ju ingen turism som per automatik gör att lamdet byggs upp snabbt kan komma att ta mycket lång tid för dem och då göller det att vara långsiktig som bidragsgivare.

 19. Elvira

  ja vi hade valet att ta med”barnet” till ladugården sätta honom på en ”pall” och bli nerkissad av en Ko,
  eller inte…..

 20. ”Helt annan grej: Idag avstog vi fruktkorgen på jobbet och skänkte pengarna till Haiti. Känns så j***a bra. Biståndspepp!!”

  Jo… – det kan jag förstå till 100 % – men det finns en del okända aspekter om vad som var grundorsaken till eländet ocksåtror Josef B. 😉

 21. Anders

  Dåliga erfarenheter av Jensen Education ur flera perspektiv, så deras skolor skulle jag inte rekommendera någon

 22. Tycker det är viktigt med en mobilpolicy också…
  Blir aldrig något så bra tillfälle att i detalj gå in i den frågan som vi första föräldraträffen.

  Det finns så många lösningar…
  Har hört talas om ”mobildagis”-lådan där mobilerna får ligga under dagarna… men då svarar ju ingen! Vill jättegärna att min telning ska kunna ringa mig direkt när nån varit dum, utan att ta omvägen via personalen.

  Annars kan man ju gå samman och bestämma att inga barn i gruppen får använda mobiler alls innan de är gamla nog att förstå konsekvenserna, till exempel i nian. För att minska grupptrycket menar jag.

 23. Le

  Det måste väl finnas någon waldorfskola i närheten?

 24. Andreas

  Varför är det så många kommentarer gällande genus på denna blogg? Klart att vi ska ha ett jämställt samhälle men en man är en man och en kvinna är en kvinna, och tillsammans utgör de en familj.

  Jag tror att Vidar har ett förträffligt liv utan en massa konstigheter!

 25. Rakel

  Känns oerhört obehagligt att du uppmuntrar till Capoeria i skolgymnastiken. HÄR HAR MAN KÄMPAT i många år för att allt våld ska försvinna från barnens undervisning (krigsskildringar, rugby och herre på täppan e t c) så kommer du som man trodde mer om och FÖRESLÅR latinamerikanskt ritualiserat våld = Capoeira. Vad är nästa steg? Uppmuntra till våldtäkter?

  Det här var inte sista gången jag läste om Söderfamiljen men gränsen börjar närma sig.

  Med förhoppning om självkritik!
  /Rakel

  • Magnus

   Jag tycker din kulturimperialism är förskräcklig. Vem är du att säga att latinamerikas kulturyttringar är sämre än våra kulturyttringar?

 26. Lotta

  Mattias. Jag blir också (liksom Lina) lite upprörd över ditt språkbruk. Snart kommer Vidarpojken lära sig läsa (om ni inte redan lärt honom det *ler*, såklart ni har!) och då kan han läsa dina inlägg…du vet, barn är mer lättpåverkade än vi tror. Inga fler j***la eller liknande ord i dina inlägg, tack. Och tack för att du sätter ord på så mycket som vi övriga söderföräldrar bara ”vågar tänka”…
  Låt oss snarast få ta del av vilken skola ni väljer. Vi har en son i en söderskola…blir spännande att veta om ni väljer samma!!!
  Stor jättekram Lotta

 27. Apone

  Å herrejäklar…du vet att den lille vidarpojken kommer slå sig rätt hårt när han kommer ut i världen – den där riktiga världen som är hård och kall?

  Det är tur det är fejk, för det här är för mycket.

 28. cecilia

  hi hi hi. Looooove it

 29. hodges

  Din du har ju en lien shop också där man kan köpa dina tröjor…det finns en adress till dig på den sidan. En Södermalmsadress givetvis (vad annars)! Fast en ganska intressant grej är ju att om man söker lite märker man ju snart att igen med ditt namn finns skriven på den adressen. Inte ens om man bara söker på efternamnet.. Hmmmm bor du i andra hand eller (för då är du ju igen riktig söderbo) elller kan det vara så att du är hittepå?

  • BlondinBjörne

   Men det är väl klart att Mattias finns på riktigt, varför ska han försvara sig hela tiden?? Blir såå ledsen.

   Måste avsluta mitt surdegsbak nu.

   ”Pepp” på er!

 30. viktor

  kommentarerna här slår ju inläggen med ”hästlängder”.

  f.ö Jag har just köpt en mobil till min son i två-årspresent. Han älskar den. Han ringer alltid från dagis om de vill tvinga honom att vila eller ha vantar eller liknande. Och då kan jag ta fighten med kärringarna där direkt. Funkar över förväntan.

  • BlondinBjörne

   En ”mobil”?! vad är det för nått? Förövrigt bör man undanhålla barn alla tekniska prylar som möjligt, det är farligt!

  • Hanna

   Men bra Viktor!
   Är alltid orolig när lillkillen är på förskolan. Ska fixa en sån till honom också. Skönt, nu behöver jag aldrig mer vara orolig!
   Tack!!

   • viktor

    Du kommer må så mycket bättre Hanna! Jag lovar. Jag köpte en 3G-telefon så vi kan köra videosamtal, men det måste man ju inte ha. Kan dock vara bra om man vill ”spänna blicken” i fröknarna på dagis. (vilket tyvärr behövs nästan dagligen)

 31. karin

  Den skola ni du väljer vill jag sätta mina barn på. Verkar vara en fantastisk skola….om ni hittar den!

 32. Genusperspektivet, glöm inte det!!!!!!
  Sätt upp det på listan.
  Jämställdhetspepp……….

 33. Skönt! Då vet jag att jag slipper Vidarpojken och hans konstiga pappa i min sons klass till hösten!
  För den södermalms-skola vi väljer har knappt hälften av hans kräs-lista.

 34. Men se till att skolan blir statlig vidarepojken, så att inte riskera att den kommunen du bor i struntar i skolan. Och flytta över resurserna ifrån idrottssponsring. Den får företagen sköta.

  Läs mer varför på http://fms-gotland.blogspot.com/

  Lycka till med valet. Summans av ens val blir ju ens liv!!!

  Lennart Bladh

 35. uppdaterar du inte snart så dör jag. *bloggpepp*

 36. Pingback: Top Posts — WordPress.com

 37. Jenny

  Vad sägs om Agaton som namnförslag?

 38. Maya

  En liten ”korrigering” bara; såg att du hade skrivit lite ”fel”.

  Helt annan grej: Idag **avstog** vi fruktkorgen på jobbet och skänkte pengarna till Haiti. Känns så j***a bra. Biståndspepp!!

  **avstod**

 39. Ni har inte funderat på Waldorf?

 40. Izidor

  Hahaha! Det var den roligaste blogg jag läst på länge! All cred till dig, min gode man.

 41. Gå ihop med några likasinnade och starta en egen skola!
  *entreprenörspepp*

 42. LL

  Det känns som att ni definitivt letar efter något liknande Martinskolan. http://www.martingymnasiet.se/ Länken säger att det är ett gymnasium, men skolan är egentligen tolvårig, och många som går där har gått alla tolv åren och känner varandra sedan tidig ålder. Fantastisk sammanhållning och mycket estet, samt definitivt en mycket grön kosthållning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s